Gyuri bácsi

Csikós György búcsúztatása

A kajak kenu klub nevében mély fájdalommal búcsúzunk Gyuri bácsitól, a kiváló pedagógustól, egyesületünk alapító tagjától, tiszteletbeli elnökétől.

Szeptemberben meg ünnepelhettük a 90. születésnapját együtt a családdal, a szeretteivel és a kajakosokkal, Akkor nagyon boldog volt, hogy megélhette ezt a szép kort és azt hogy milyen sokan köszöntötték őt.

Az utóbbi időkben sajnos már adódtak kisebb, nagyobb gondok az egészségével,  de az erős sportos szervezete mindig legyőzte a betegségeket. 2019. január 30-án este azonban a szíve felmondta a szolgálatot és csendesen elment örökre.

 Gyuri bácsi élete és munkássága példakép mindenki számára, hiszen úgy élt és alkotott, hogy tevékenységével mindig a közösséget szolgálta. Fiatal pedagógusként került községünkbe, és hamar felismerte, hogy ezen a Kőrös szakaszon sportolni, kajakozni kell és ezért érdemes tenni valamit. A gyerekek segítségével elkezdték építeni a legendás „Árpád-vezér” hetes kenut. Csepelről roncskajakokat szereztek, amiket kijavítottak és 1961-ben így indult el Békésszentandráson a kajakos élet. Ezt mi köszönjük és  ezért mi örökre hálásak vagyunk.

Búcsúzunk és emlékezzünk Gyuri bácsira.  

Emlékezzünk a kezdetekre, a hangulatos  a szarvasiakkal közös  edzőtáborokra a Kiserdőben, a közös tábortüzekre, a versenyek hangulatára, az együtt töltött időre. Gyuri bácsi mindig tanított valamire bennünket.

Élmény volt hallgatni útmutatásait, nemcsak a sport de az élet más területein is érdemes volt megfogadni a tanácsait.

Alkotó ember volt egész életében mindig tevékenykedett. Hajókat tervezett és meg is építette. Nagyon szeretett a fával dolgozni, és érzéke volt művészi intarziákat is készíteni. Kajaklapátokat gyártott, mindig újított valamit, a törött lapátokat kijavította.

Könyveket irt. A nádszálak hajladoznak, Vándorbot –  sokak kedvenc olvasmánya volt.

Nagyon érdekelte a csillagászat is. Tudományos értekezést írt az ár-apály jelenségről. Rendkívül művelt ember volt, minden érdekelte és ezt igyekezett átadni másoknak is.

Gyuri bácsi minden nap sportolt és ezért volt sokáig egészséges., Telente ő volt az első aki a Kőrös befagyott jegén megjelent korcsolyázni, nyáron pedig a saját maga által tervezett csónakjában szinte minden nap evezett. Még tavaly is elevezett a csónakházig.

Gyuri bácsi! Köszönünk mindent amit értünk tett, hogy elindított bennünket ezen az úton. Köszönjük azt a sok-sok szeretetet amit kaptunk Gyuri bácsitól, a tanácsokat amit érdemes volt megfogadni. Ígérjük, hogy amit elkezdett, azt tovább folytatjuk.                                                                     

A kajak-kenu klub és a magam nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak, Éva néninek.

Emlékét örökre megőrizzük!

Gyuri bácsi! Isten vele! Nyugodjon békében!

2019.02.07. Fabó István